Vissen met de Method Feeder voor beginners.

 

Heb je nog niet veel ervaring met het vissen met de Method Feeder? Of zou je graag extra tips willen in je visserij? Dan is dit artikel zeker iets voor jou! In dit artikel gaan we het hebben over een aantal basisprincipes en tips die jou kunnen helpen in je visserij. In dit artikel gaan we het hebben over:

 

Vissen met de Method Feeder
Met de Method Feeder vissen kan zeer succesvol zijn!
  • Welke materialen je nodig hebt
  • Welk (haak)aas je kan gebruiken
  • Welke additieven je kan gebruiken
  • Welke systemen je kan gebruiken
  • Waarop je je stekkeuze bepaald
  • Hoe je moet voeren/bijwerpen
  • Zorg voor de vis op de kant

Welke materialen heb je nodig voor het vissen met de Method Feeder?

We beginnen met de materialen die je nodig hebt voor het vissen met de Method Feeder. We gaan er vanuit dat er begonnen wordt op kleine meren of vijvers. Voor deze visserij heb je een 3.3m of 3.6m hengel nodig met een werpgewicht tussen de 30 en 50 gram. Dit combineren we met een molen in 3000 of 4000 formaat. Hierbij is een goede slip is essentieel voor deze visserij dus bezuinig hier niet op. Op het moment dat je ingeworpen hebt staat de slip vrij zwaar waardoor een goede slip zeer belangrijk is. Over het werpgewicht van de hengel, hierbij houden we rekening met het gewicht van een gevulde korf. Is het gewicht van je Method Feeder al 23gram, dan zal het volledige gewicht met voer er in snel naar de 40/50 gram gaan. Het is dus noodzaak om te kijken met welk loodgewicht je wil vissen en hier je hengel op aan te passen.

Hoe zwaarder het werpgewicht hoe dikker we de hoofdlijn nemen, dit varieert tussen 22/00mm en 29/00mm. Ook kijken we met het kiezen van de hoofdlijn naar het type water waar we vissen. Vissen we namelijk op een water met obstakels dan is het wenselijk om een dikkere/sterkere hoofdlijn te nemen. Als je namelijk vissen bij deze obstakels weg moet sturen dan is een beetje extra in de lijn wel prettig. Ook is een schepnet en een onthaakmat wenselijk. Deze beschermen de vis tijdens het vangen en zorgen er voor dat ze weer in dezelfde staat terug gaan in het water.

 

Welk (haak) aas kan je gebruiken?

We hebben nu onze hengel, molen, lijn en Method Feeder gekozen. Nu moeten we nog gaan kijken welk (haak)aas we gaan gebruiken. Voor in het jaargetijde waar we nu in zitten (late winter/ vroege lente) kies ik het liefst voor aas wat zeer attractief is maar niet snel verzadigd. Meestal gaat mijn keuze uit naar een basismix/korfmix bestaande uit de Fish + pellets van Method Baits. Het voordeel van deze pellets is dat deze uit hoogwaardig vismeel en oliën bestaat en dus zeer attractief is, echter is deze pellet snel opgelost en dit maakt hem niet verzadigend.

Een bijkomend voordeel is, is dat je de pellets met bijvoorbeeld een Ghost Juice o.i.d. kan laten vol zuigen waardoor je meer attractie krijgt alleen hierover later meer.  Vis ik dan ook met een pellet op de hair? Nee! Ik wil een haakaasje wat er bovenuit steekt. Dat wil zeggen dat mijn haakaas altijd een kleur heeft die contrast geeft met het gebruikte voer en een extra sterke geur en smaak heeft. Dit doe ik meestal met een wafter, een wafter is een aasje wat zinkt op het gewicht van de haak en dus makkelijk in de bek van de vis gaat.

Waarom maak ik gebruik van contrasten?

Door een contrast tussen mijn losse voer en mijn haakaas te maken zal je merken dat je sneller een aanbeet krijgt. Door de extra prikkels die je het haakaas meegeeft zal het opvallen voor de vis. Het haakaasje wat ik gebruik is dus een wafter, ik neem deze alleen niet groot want ik wil niet te selectief zijn, een wafter in 8mm is perfect. Hier heb ik wel altijd meerdere kleuren, geuren en smaken van. Wat namelijk op dag 1 werkt kan op dag 2 bijvoorbeeld niet werken. Ik begin altijd met een zoete wafter met Scopex flavour, dit is een flavour die zich jaren achtereen al heeft bewezen en nog steeds zijn werk doet. Andere varianten die ik gebruik zijn de Special Fruit, Octopus en een mix van kleuren wafters plus de eerdergenoemde flavours. Door op een dag te variëren met haakaas zal je ondervinden wat sneller een aanbeet geeft.

 

Welke additieven kan je gebruiken?

Vervolgens kunnen we ook additieven toevoegen aan het aas. Een additief is een extra iets wat in poedervorm kan zijn maar ook in vloeibare toestand. Een product wat zich hier goed voor leent is Ghost Juice, dit is een product wat attractie in alle waterlagen brengt. Ook kan je een olie als zalmolie of hennepolie gebruiken, deze stijgen op in het water en trekken zo vissen naar beneden op het aas.

Liquids en Additieven Vissen
De inhoud van deze flesjes zijn onweerstaanbaar voor de vis!
Toevoegingen voor het vissen met de Method Feeder
Door additieven te gebruiken kan je een wolk onderwater creëren!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke systemen kan je gebruiken?

Het volgende punt waar we dan aankomen is het gebruikte systeem. Ik vis het liefst met de Method Feeder. Dit is een bepaald type korf welke aan de bovenkant zijn aas mee krijgt, hierdoor is het voor de vis makkelijk om het aas tot zich te nemen. Dit is een type korf die ook nog eens ver geworpen kan worden, dit maakt het zeer veelzijdig in gebruik. Ik gebruik het liefst een Method Feeder met elastiek er in. Hierdoor krijg je een extra buffer tijdens het drillen van grotere vissen. De korf die ik gebruik is gewoon een standaard Method Feeder, elke Method Feeder met elastiek volstaat.

 

Hoe kies je de stek waar je gaat vissen?

We hebben het nu over het materiaal en het aas gehad, nu gaan we verder over het kiezen van een stek. Waar baseer ik altijd mijn keuze op? Soms heb je geen andere keuze dan aanschuiven in de drukte en het beste te maken van de stek die je hebt. Echter als er ruimte is dan ga ik lopen. Zie ik ergens vissen opvallend draaien dan is dit een uitgelezen kans om vis te vangen, ze laten zich immers zien. Alleen gebeurd dit niet altijd, dan zijn de aanwijzingen van waar ze zich ophouden een stuk discreter. Denk hierbij aan een verplaatsend bellenplakkaat of een stuk waar de bodem is omgewoeld en dus het water een stuk troebeler is. Ook zijn lijnzwemmers een goede indicatie dat er vis in de sector zit, alleen bevinden die zich tussen de afstand van je lood en je hengel. Mocht je helemaal niks zien, kies dan voor een plek waar je misschien eerder vis hebt gevangen of ga hotspots bij langs. Denk hier bij aan overhangende struiken, riet, leliebladen, steigers, bruggen of takken die in het water liggen. Dit zijn allemaal plekken waar je vissen kunt verwachten die beschutting zoeken bij deze dingen.

Hoe moet je voeren/ bijwerpen?

We hebben nu het materiaal compleet, het aas is gekozen nu kunnen we dan ook gaan vissen! Je neemt plaats op je stoel of kist, je korf is bevestigd alleen we doen er nog geen voer op. We gaan eerst kijken of we de beoogde stek dan ook kunnen aanwerpen. Lukt dit? Top! Nu kunnen we de lijn achter de lijnclip doen waardoor we telkens op dezelfde vierkante meter vissen. Mijn advies is, neem twee hengelsteunen zonder een schroef en bovenkant en zet deze een hengellengte uit elkaar. Door nu de wikkelingen te tellen tot je op de lijnclip zit kan je snel weer op je plek komen. Vis je bijvoorbeeld op 10 keer een hengellengte? Dan kan je telkens na een aanbeet weer precies op dezelfde plek vissen zonder de plek extra te verstoren. Hierdoor zal je sneller aanbeten krijgen en dus ook meer vissen in het net. Door telkens op dezelfde plek te werpen zorg je er voor dat je een voerplek opbouwt waar vissen op terug komen. Ik gebruik zelf graag altijd een vorm van een stopwatch waarbij ik de timer tussen de 4 en 12 minuten zet. Hiermee krijg ik een vast ritme in het water waar de vissen aan wennen waardoor verstoring van voeren of opnieuw inwerpen minder verstoort.

Hoe zorg je voor een gevangen vis?

Nu hebben we een vis gevangen, we hebben hem geschept met het net en nu? Wat we doen is als volgt, bij een groot schepnet wat uitneembare armen heeft nemen we de armen er uit. We doen wat hoofdlijn in het schepnet en we rollen de schepnet op terwijl de slip van de molen los staat. Hierdoor verklein je de kans dat je de bek niet kapot trekt. Nu het schepnet opgerold is checken we of de vinnen van de vis tegen zijn lichaam zitten. Als deze de verkeerde kant op zitten kunnen deze breken. Als alles plat is tillen we de vis naar de onthaakmat waar we de vis onthaken. Zorg dat je altijd iets van water bij je hebt om de vis tijdens foto’s nat te houden. Hierdoor beschadigen we de slijmlaag niet en blijft de vis in tip top conditie.

 

Vissen met de Method Feeder
Vissen met de Method Feeder kan zeer effectief zijn!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben gehad en ik wens iedereen  vis op de kant!

 

Roy Ros

Comments

comments